top of page
nifs epuap 3.jpg

STOP TRYKKSÅRDAGEN 17. November 2022

 

 

I år markeres den internasjonale Stop trykksår-dagen torsdag 17.november.

 

Trykksår er et verdensomspennende helseproblem der nesten en av 5 pasienter får trykksår. Helsearbeidere kan i stor grad forebygge at trykksår oppstår. Vi oppfordrer derfor våre medlemmer til å sette fokus på viktigheten av å forebygge trykksår og markere dagen på sin arbeidsplass!

 

NIFS oppfordrer derfor alle til å arrangere aktiviteter lokalt. Del gjennomførte opplegg på vår facebook side 17 november! Husk å ivareta personvernet! 

Om du står på stand, baker cupcakes eller gjennomfører en prevalens undersøkelse setter vi pris på alle bidrag.Din innsats gjør en forskjell!

 

NIFS har oppdatert dato på STOPP trykksår-plakaten som er i A3 format. Print gjerne ut plakaten og heng den opp ved strategiske plasser på arbeidsplassen din.  Du finner plakaten her: 

nifs trykksår 2022.JPG

Ved å gå inn på linken/nettsiden til European Pressure Ulcer Advisory Panel (EPUAP) finner du tips til hva andre har gjort tidligere år og det er mulighet til å bestille t-shirt, penner og klistremerker derfra

https://www.epuap.org/stop-pressure-ulcers/

 

Her finner du EPUAP´s animasjonsfilm: 

https://www.epuap.org/stop-pressure-ulcers/#stoppressureulcers

 

Her vil du kunne se en NY animasjonsfilm, som to av styremedlemmene i NIFS har vært fagpersoner på. Animasjonsfilmen er produsert av Zoaring for opplæring av helsepersonell i kommunehelsetjenesten

 

Denne lenken https://vimeo.com/759523656   åpnes 16 november og lukkes 18 november. VIS den på arbeidsplassen din (varighet ca. 4 min).

Ønsker du filmen kan du ta kontakt på: contact@zoaring.com. 

Andre nyttige lenker:

1. EPUAP sine retningslinjer

 

European Pressure Ulcer Advisory Panel (EPUAP) har utarbeidet forskningsbaserte retningslinjer om forebygging og behandling av trykksår. Her finner du den danske oversettelsen av EPUAPs retningslinje.

 

Retningslinjens kapittel 5 inneholder anbefalinger og god klinisk praksis, blant annet om:

  • Del 1: Risikofaktorer og risikovurdering

  • Del 2: Vurdering av hud og vev

  • Del 3: Forebyggende hudpleie

  • Del 4: Ernæringsscreening og behandling

  • Del 5: Stillingsendring og tidlig mobilisering

  • Del 6: Trykksår på hæler

  • Del 7: Trykksårforebyggende underlag

  • Del 8: Trykksår relatert til medisinsk utstyr

 

2. Nyttig informasjon fra NAV  om forebygging av trykksår

 

NAV har rammeavtaler med ulike leverandører, blant annet sitteputer og madrasser med trykksårforebyggende egenskaper. Les mer her.

 

I Kunnskapsbanken (NAV) finner du nyttig informasjon om forebygging av trykksår:

2. Film fra NAV om hæl avlastning fra NAV

Denne videoen fra NAV viser på en unik måte hvordan skjæringskrefter og trykk påvirker hælene til en pasient. Klikk på bildet for å komme til linken på YouTube. 

nifs trykk 3.jpg

3. Film fra NAV  om nytte av regulerbar rullestol 

Mange er ikke klar over hvor effektiv en kan forebygger trykk hos en rullestolbruker ved å endre stillingen av rullestolen gjennom dagen. Klikk på bildet for å komme til linken på YouTube. 

nifs trykk 4.jpg

4. Diverse nyttige artikler fra Kunnskapsbanken ( NAV)

Mange er ikke klar over at NAV har mye nyttig informasjonsmateriell på nettsiden sin.  Artikler er ofte arkivert i Kunnskapsbanken til NAV.  Vi har tatt et utvalg av relevante artikler her, men dere finner mer på nettsiden til Kunnskapsbanken.  Klikk på hver bilde for å komme til den aktuelle artikkelen. 

nifs trykk 5.jpg
nifs trykk 6.jpg

6.  Powerpoint ( pdf format) om trykksår forebygging generelt. 

Denne powerpointen kan dere gjenbruke fritt på deres egen avdeling. Klikk på bildet nedenfor for å komme til pdf filen som så kan lastes ned. Datoen på første slide er fra siste STOPP TRYKKSÅR-DAGEN i 2021.

nifs trykk 8.jpg
bottom of page