top of page

Diabetiske fotsår

dia 1.png

Figur 1 Nevropatisk diabetisk fotsår under metatars 1 og under stortåen. Det viktigste behandlingstiltaket ved denne type diabetes fotsår er avlastning. Foto: Arkiv Stord Sykehus, Helse Fonna. Gjengitt med tillatelse

 

Diabetiske fotsår krever en tverrfaglig behandling og alle diabetiske pasienter med truende - eller eksisterende fotsår skal henvises til spesialisthelsetjenesten så rask som mulig.

 

Primærhelsetjenetsen og fotterapeutene har en avgjørende rolle i forebygging av fotkomplikasjoner som kan oppstå på grunn av diabetes mellitus.

All helsepersonell som behandler pasienter med diabetiske fotproblemer må gjør seg kjent med de nye retningslinjer utgitt av helsedirektoratet for forebygging og behandling av diabetiske fotkomplikasjoner.  Nedenfor er det en link til helsedirektoratets retningslinjer, samt en utmerket oversiktsartikkel over diabetiske fotsår publisert i tidskrift til den norske legeforeningen (Gürgen, Witsø samt NICE- retninglinjene (kun på engelsk). Klikk på hvert av bildene for å komme til den tilhørende pdf-filen.

nifs diabetes helsedirektorat.PNG
nifs_diabetes_gürgen.PNG
nifs diabetes nice.PNG
bottom of page