top of page

Nyhetsarkiv

Marcus Gürgen, Katharina Conde Brekke og Beate Arlin Viddal har laget et e-læringskurs om TIMES prinsipp.  Vi setter stor pris på at de har sagt ja til å dele kurset med hele Norge!  Kurset tar cirka 30 minutter og målgruppen er sykehusleger, allmennleger og sykepleiere.

Bruin Biometrics er en pioner innen utvikling av scannere som kan brukes for å fange opp utviklingen av  trykkskader før disse er blitt synlig.  Scanneren holdes mot huden og den måler en elektrisk ladning (kapasitans) i huden som  kan fortelle oss noe om økt væske of inflammasjon i vevet. Dette fungerer spesielt godt på hælene og over sakrum, altså i de områdene hvor vi oftest ser trykkskader.  I studier har slike scannere klart å fange opp utvikling av trykkskader opptil 10 dager før disse var synlig i huden.  Teknologien er også veldig nyttig til å vurdere trykkskader hos mennesker med mørk hud- her kan det nemlig være veldig utfordrende å se begynnende trykkskader før det er for sent. bilde copyright: bruinbiometrics.com

wounds sem scanner.jpg

Det er ofte juridiske utfordringer forbundet med deling av medisinske bilder.  International Medical Solutions tilbyr i samarbeid med Google en cloud-basert lagring av bilder.  Her kan en altså lagrer bilder og andre opplysninger i en nettsky.  Innholdet kan en dele med andre, en kan redigere, laste ned og kommenterer andre sine bilder.  Dette brukes i økende grad av radiologiske avdelinger men vil være nyttig for andre områder av helsevesen hvor bilder er sentralt - for eksempel sårbehandling. En kan lage presentasjoner, quiz og eksamen på samme plattform. 

wounds news ims.JPG

I fremtiden kommer vi til å se flere smarte bandasjer.  Det finnes allerede en prototyp for en hydrogel bandasje som skifter farge til fluorescerende grønn når den kommer i kontakt med biofilm fra for eksempel E. coli,, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa og Enterokokk bakterier. Fargeendringen skjer i løpet av få timer.  Mens disse bandasjene ikke er kommersielt tilgjengelig enda er det nyttig å holde seg oppdatert over fremtidige nyvinninger. image copyright: acs publications.com

smart hydrogel.jpeg

Spinal Stimulering er en forholdsvis ny metode for å lindre noen typer smerter.  Metoden går utpå at en implanterer en elektrode i epidural rommet nær ryggmargen.  En batteridreven pulsgenerator ( ligner på en pacemaker) sender strømsignaler dit.  Disse strømsignalene "forvirrer" smertenervene og kan dermed lindrer smerter.  Spinal stimulering brukes for eksempel til behandling av ryggsmerter etter tidligere ryggkirurgi, til behandling av sympatisk refleksdystrofi og ved sterke iskemiske smerter.  Det er den siste pasientgruppen som er aktuelt for oss sårbehandlere.  Hvis vi har en pasient med iskemismerter hvor karkirurgene ikke ser noe mulighet for revaskularisering, kan spinal stimulering være et alternativ.  Modellet i bildet nedenfor heter Proclaim Elite SCS. Via en ipad eller iphone kan en styre pulsgeneratoren som gjør dette modell unikt. Hvis dere vil lese mer om spinal stimulering bør en bruke begrepene spinal cord stimulation eller SCS når en leter i litteratur. 

wounds spinal cord stimulation.jpg

NIFS kongressen 2023 finner sted på Scandic Holmenkollen i Oslo 02-03. februar

NIFS holmenkollen invitasjon.JPG

NIFS kongressen 2022 finner sted i Bergen den 03-04.februar!

nifs bergen 2022.jpg

04.02.21 Mari Robberstad er nytt styremedlem i NIFS!

NIFS styre Mari Robberstad - foto.jpg

o4.02.2021  Den virtuelle NIFS kongressen 2021 ble avholdt!  Vi takker alle som har bidratt! 

NIFS kongress 2021 1.PNG

20.09..2020

I den siste tiden har vi sett mange bilder av helsearbeidere med trykkskader i ansiktet på grunn av langvarig bruk av beskyttelsesutstyr.  Den portugisiske sårforening har nå publisert en oppdatert versjon i the Journal of Tissue Healing and Regeneration og den gir noen råd om hvordan man kan polstrer de ømfintlige områdene rundt nesen og bak ørene med for eksempel skumbandasjer. Trykk på bildet nedenfor for å komme til pdf filen.

nifs covid 19 guidelines.JPG

08.01.2020

Forskere ved Lund Universitet i Sverige har utviklet en hydrogel som inneholder naturlige peptider som har antibakteriell effekt. Peptider er kjeder av aminosyrer og finnes for eksempel på huden vår hvor det inngår som en del av vår immunsystem. 

I en tid hvor en ser krirtisk på den økende bruken av antibiotika er dette spennende forskning. Utover å ha en antibakteriell effekt ser det ut at peptidene  også også 

hemmer inflammasjon i sårene.

Kilde: sciencedaily.com

nifs lund uni.jpg
bottom of page